Uncategorized

Odcinek 5 – Okocim pszeniczne


Dziś opowiadam o pszenicznym piwie spod marki Okocim.


Pobierz odcinek!

Advertisements

13 thoughts on “Odcinek 5 – Okocim pszeniczne

  1. Piwo z browaru Okocim ma swoj charakterystyczny smak.Jest jednym z niewielu polskich piw ktore pijam ze smakiem. Wiadomo, o gustach sie nie dyskutuje, a wiec Panowie na zdrowie!

  2. Z całego podcastu wynika, że niestety autor nie ma zielonego pojęcia o piwie niestety. A z czego to wnioskuje? Niestety zero pojęcia o stylach piwa. Jak można porównać piwo w stylu weizen/hefe-weizen do american lager, czy pils? Oczywiści, że piwo nie będzie pachniało pilsem.
    Takie małe conieco na temat tego stylu piwa dla zainteresowanych.

    Pszeniczne

    Aromat
    Umiarkowany do wysokiego poziom fenoli (przeważnie goździk) i estrów owocowych (przeważnie banan). Balans i intensywność fenoli i estrów może być różny, ale w najlepszych przykładach tego stylu są dobrze zbalansowane i całkiem mocno wyczuwalne. Aromat szlachetnych chmieli jest na poziomie od niskiego do brak. Lekki do umiarkowanego aromat pszenicy (który może być odczuwany jako chlebowy albo zbożowy) może być obecny, ale inne cechy słodowe nie powinny występować. Brak dwuacetylu albo DMS. Opcjonalnie, ale akceptowalne aromaty mogą zawierać lekkie, cytrusową cierpkość, lekki do umiarkowany, i/albo słabe aromaty gumy do żucia. Żaden z tych opcjonalnych cech aromatów nie powinien być mocny, albo dominujący, ale często może występować by dodać kompleksowości i balansu.

    Wygląd
    Blady słomkowy do bardzo ciemno złoty kolor. Bardzo gęsta, długo otrzymująca się biała piana jest charakterystyczna dla tego piwa. Wysoki poziom białek pochodzących z pszenicy wpływa na klarowność w niefiltrowanych piwach, aczkolwiek poziom przejrzystości jest różny. Piwo “mit hefe” jest również nieprzejrzyste ze względu na osad drożdżowy (który powinien być podniesiony przed wypiciem). Wersja filtrowana Krystal nie zawiera drożdży i jest bardzo klarowna.

    Smak
    Słaby do umiarkowanego mocny smak bananów i goździków. Balans i intensywność fenoli i estrów może być różny, ale w najlepszych przykładach tego stylu są dobrze zbalansowane i całkiem mocno wyczuwalne. Opcjonalnie, bardzo lekkie do umiarkowanego charakter waniliowy i/albo nuty gumy do żucia mogą zaakcentować posmaki bananowe, słodkość i okrągłość; żaden nie powinien dominować jeśli występuje. Delikatny, trochę chlebowy albo zbożowy smak pszenicy jest obowiązkowy, jak również ma delikatną słodkość słodu pilzneńskiego. Smak chmielowy jest od lekki lub brak i goryczka chmielowa jest od słabej do umiarkowanie słabej. Cierpkie, cytrusowe cechy pochodzące od drożdży i wysokiego nagazowania są przeważnie obecne. Dobrze zaokrąglona, pełnia smaku na podniebieniu wraz z relatywnie wytrawnym finiszem. Brak dwuacetylu czy DMS.

    Tekstura smaku
    Treściwość średnio lekka do średniej, nigdy ciężkie. Osad drożdżowy może zwiększać odczucia treściwosci. Tekstura smaku pochodząca od pszenicy wpływa na odczucia puszystości, kremowości, pełnosci który może przedłużyć się do lekkiego, ostrego finiszu spowodowanego wysokim nagazowaniem. Zawsze mocno gazowany.
    Ogólne wrażenie

    Jasne, przyprawowe, owocowe, orzeźwiające, oparte na pszenicy ale.

    Komentarz
    To są orzeźwiające, szybko dojrzewające piwa, które są lekko chmielone. Przedstawiają one unikalne cechy bananowo-goździkowe, pochodzące od drożdży. Te piwa nie dojrzewają dobrze zatem najlepsze są gdy są młode i świeże. Wersja „mit hefe” serwowana jest z osadem drożdżowym, który miesza się przed podaniem; wersja krystal jest filtrowana dla nadania idealnej klarowności. Butelki z drożdżami są tradycyjnie potrząsane, albo rolowane przed podaniem. Charakter krystal jest generalnie bardziej owocowy i mniej fenolowy w porównaniu z hefe-weizen.

    Historia
    Tradycyjnie bazujące na pszenicy ale pochodzące z południowych Niemiec, które jest przeznaczone do konsumpcji w lato, ale generalnie produkowane cały rok.

    Surowce
    Według prawa niemieckiego przynajmniej 50% zasypu musi być słodowana pszenica, ale niektóre wersje używają do 70%, reszta to słód pilzneński . Tradycyjnie dekokcja nadaje odpowiednia treściwość bez mocnej słodkości. Drożdże weizen ale produkują typowe przyprawowe i owocowe cechy, aczkolwiek fermentacja w ekstremalnych temperaturach może wpłynąć na balans i może nadać nieprzyjemne posmaki. Mała ilość szlachetnych chmieli – są używane tylko dla nadania goryczki.

    • Makaron, dobrze wnioskujesz. Nie jest to jednak podcast specjalistyczny, ukierunkowany na wybitnych znawców piwa, bo tym niczego mówić nie trzeba. Jestem totalnym piwnym amatorem i dla takich samych amatorów jak ja nagrywam. Jeżeli jesteś znawcą i zamierzasz mimo to słuchać moich wypocin to bardzo proszę, żebyś się ze wszystkimi dzielił tym co wiesz, jak to przy tym odcinku uczyniłeś. To na pewno wpłynie na piwną edukację wszystkich piwnych laików, łącznie ze mną 😉

  3. To w takim razie proponuję wyszukać ciekawsze piwa. Proponuje w miarę łatwo dostępne piwo jakim jest Żywiec Porter. Tylko zanim posmakujesz poczytaj co nieco na tego temat. Proponuje BJCP, jak poszukasz to znajdziesz nawet polskie tłumaczenie.
    A co do piwa pszennego, to na polskim rynku są dużo ciekawsze przykłady niż Okocim pszeniczny (który prawdopodobnie nie jest nawet warzony w Polsce).

  4. Byłem święcie przekonany, że komentowałem ten odcinek 😉
    Przyznaje się bez bicia, że ja do dziś dnia nie spróbowałem piwa pszenicznego. Chociaż ten Okocim jest w sprzedaży już od dłuższego czasu.

  5. Makaron, popissałeś się eleganckim przeklejeniem informacji z Wikipedii, napisałbyś chociaż zdanie od siebie 😉
    Autor podcastu nigdzie nie napisał że jego podcast jest profesjonalny, opisuje normalne odczucia normalnego konsumenta i to jest w tym fajne.
    Pszenicznego pierwszy raz próbowałem jakiś rok temu, trzeba je lubić. Ja osobiście lubię do niego wrócić raz na jakiś czas w wolny dzień w domowym zaciszu, chociaż zdecydowanie nie jest to piwo które zaspokoi potrzeby stereotypowego polskiego piwosza 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s