Smakowite piwo górnej fermentacji. Czeski Kocour Pale Ale pachnie słodkimi czerwonymi owocami, jednak jego smak nie ma nic wspólnego ze słodyczą, Jest przyjemnie gorzki, wyraźnie chmielowy. Kocour PA to fajne, lekkie i wydaje mi się – sesyjne piwo.
Kocour Pale Ale jechał do mnie z Czech, przez Wrocław. Ale dojechał w całości, za co serdecznie dziękuję Arkowi! Długość odcinka 15:47.
Podkład muzyczny: Manu Cornet – Tracks (Other Silk Roads).
https://vimeo.com/channels/documentaryfilm – ciekawy dokument o małym lokalnym browarze Jack D’or
Przeterminowane Pejl Ejle dużo tracą, bo nawet jak się nie psują, to związki chmielu rozpadają się, piwo traci goryczkowo/chmielowy charakter i ogólnie łagodnieje. O ile to „łagodnienie” jest pożądane w przypadku porterów bałyckich, imperial stoutów i tym podobnych, to mocno chmielowe piwa mocno tracą w miarę upływu czasu.